Εορτασμός της Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίφνο

Η παραμονή της Αναλήψεως στη Σίφνο

Παραμονή της Αναλήψεως: 12 Ιουνίου 2024, 28 Μαΐου 2025, 20 Μαΐου 2026

Η Παναγιά μας

Η εικόνα της Παναγιάς της Χρυσοπηγής, που αποτελεί για τους Σιφνιούς αληθινό θησαυρό, βρέθηκε στη θάλασσα από ψαράδες στην περίοδο της Εικονομαχίας και μεταφέρθηκε στον ιερό βράχο όπου χτίστηκε ο Ναός της στη θέση προϋπάρχοντα ναΐσκου. Λέγεται μάλιστα πως όσες φορές επιχείρησαν να τη μεταφέρουν σε κάποιο άλλο ναό, η Παναγιά γινόταν ασήκωτη σαν μολύβι. Ο χώρος αυτός λοιπόν με την πλούσια παράδοση και ιστορία, έτσι όπως δεσπόζει ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα, επιβάλλεται στη συνείδηση όλων μας και ενισχύει το θρησκευτικό συναίσθημα κάθε χριστιανού.

Και είναι πάρα πολλές οι μαρτυρίες που διασώζονται για τα θαύματα της Παναγιάς μας. Η αποκοπή του βράχου προκειμένου να σωθούν οι ευσεβείς χριστιανές γυναίκες από τους διώκτες κουρσάρους, η επέμβαση της Παναγιάς που λύτρωσε το νησί από τη φοβερή αρρώστια της πανούκλας δύο φορές στο παρελθόν, το 1676 και το 1811, αλλά και αργότερα το 1927 από την πληγή της ακρίδας μετά από τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, πάμπολλα θαύματα θεραπείας από ανίατες ασθένειες, μα πάνω από όλα θαύματα πνευματικής κυρίως αναγέννησης και ηθικής αναδημιουργίας. Αυτό άλλωστε δικαιολογεί και το δέος με το οποίο αντικρίζουμε τη σεβάσμια και θαυματουργή εικόνα της όχι μόνον εμείς οι Σιφνιοί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε κάτω από την προστασία της αλλά και οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού μας. Και στις δύσκολες ώρες τη δικιά της βοήθεια επικαλούμαστε, ευχαριστώντας την παράλληλα για τη θερμή αγάπη με την οποία περιέβαλε το νησί μας τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. «Αγάπη θερμή την Σίφνον περιβάλλουσα, θαυμάτων πολλών αυτήν υπερεπλήρωσας».
Κείμενο: Μαρία Ναδάλη

Εορτασμός

Ο εορτασμός της μεγάλης αυτής γιορτής ξεκινάει την παραμονή της Αναλήψεως με το "σήκωμα" της Ιερής Εικόνας της Χρυσοπηγής από το σπίτι του εκάστοτε πανηγυρά.

Η εικόνα κατευθύνεται, συνοδεία πιστών στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου στις Καμάρες, όπου γίνεται παράκληση. Στη συνέχεια η εικόνα μεταφέρεται με τιμές με κάποιο πλοίο που την περιμένει στο λιμάνι, στον Ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής, συνοδεία άλλων πλεούμενων. Από εδώ θα την παραλάβει ένα καΐκι για να την μεταφέρει στον Ιερό Βράχο. Για λόγους ασφαλείας το πλοίο δεν μεταφέρει και επιβάτες στη Χρυσοπηγή. Η μεταφορά των πιστών στον Ιερό Βράχο γίνεται είτε με ιδιωτικά οχήματα είτε με μισθωμένα λεωφορεία, που δρομολογούνται ειδικά για την περίσταση.

Ακολουθεί Μέγας Εόρτιος Εσπερινός και δείπνο με Τράπεζα Αγάπης.
Η εικόνα παραμένει στον Ιερό Ναό όλο το βράδυ, όπου γίνεται Παράκληση και Ιερά Αγρυπνία.

Την επόμενη ημέρα, της Αναλήψεως, τελείται Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, στην Απολλωνία. Στη συνέχεια γίνεται λιτάνευση της εικόνας και επιμνημόσυνη δέσηση στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας.

Άφιξη της εικόνας στον Ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής

Φωτογραφίες

Άφιξη της Εικόνας της Χρυσοπηγής στον ιερό βράχο και μεταφορά με καΐκι Η εκκλησία της Χρυσοπηγής στολισμένη τη μέρα της Αναλήψεως Η Ιερή Εικόνα της Χρυσοπηγής Πανηγύρι της Χρυσοπηγής στη Σίφνο

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-sifnos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-sifnos είναι ανεξάρτητες από το e-sifnos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-sifnos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.