Φύση της Σίφνου

Χαρακτηριστικά, χλωρίδα και πανίδα της Σίφνου.

Φυσικά χαρακτηριστικά της Σίφνου

Πολύχρωμα αγριολούλουδα ντύνουν μ' αρώματα τα βράχια την άνοιξη, χρυσαφένιες πλαγιές κι ανθισμένα θυμάρια, υποδέχονται το καλοκαίρι, ο ήλιος γλυκαίνει τα σταφύλια και ωριμάζει τις ελιές το φθινόπωρο, κυκλάμινα και ανεμώνες στολίζουν τους λόφους το χειμώνα.

Η φύση στη Σίφνο, σας καλεί να τη γνωρίσετε όλες τις εποχές του χρόνου. Ένα μωσαϊκό τοπίων με σπάνια ομορφιά ξεδιπλώνεται μπροστά σας. Περπατήστε στα μονοπάτια, ξαποστάστε στη σκιά των κέδρων, δροσιστείτε σε παρθένες παραλίες και ζήστε μία γνήσια εμπειρία φύσης συμπληρωμένη από την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων.

Μορφολογικό τοπίο

Στα προϊστορικά χρόνια η Σίφνος ήταν ακατοίκητη, όπως άλλωστε και όλες οι Κυκλάδες, γεμάτη δάση και πλούσια πανίδα. Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει κατά τη νεολιθική περίοδο που τα νησιά κατοικήθηκαν, οπότε και οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε τα δάση για να δημιουργήσουν χωράφια και βοσκοτόπια. Έτσι διαμορφώθηκε το κυκλαδικό τοπίο όπως το ξέρουμε σήμερα. Τα κυρίαρχα στοιχεία του είναι η φρυγανώδης βλάστηση, εκεί όπου το έδαφος καλλιεργείται σαν βοσκοτόπι, και οι αναβαθμοί (πεζούλες), όπου καλλιεργούνταν σιτηρά, αμπελώνες ή λίγες ελιές.

Υπήρξαν εποχές που η Σίφνος και τα γειτονικά νησιά καλλιεργούνταν συστηματικά και μπορούσαν να θρέψουν ένα σημαντικό αριθμό κατοίκων. Σήμερα όμως οι περισσότεροι αναβαθμοί μένουν χέρσοι, καθώς οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό.

Το έδαφος της Σίφνου προσφέρει αρκετά μάρμαρα κρυσταλλικά έως μακροκρυσταλλικά, και άλλα πετρώματα. Μεταλλεύματα σιδήρου και μαγγανίου εμφανίζονται σήμερα κυρίως στις θέσεις Άγιος Σώστης, Άγιος Σιλίβεστρος, Βορεινή, Κάψαλος.

Τα μεταλλεύματα της Σίφνου ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και αναφέρονται από τον Παυσανία, τον Ηρόδοτο, το Στράβωνα και τον Πλίνιο. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση, επειδή η Σίφνος ήταν πλούσια σε σίδηρο, μόλυβδο, χρυσό και άργυρο, οι κάτοικοι έπρεπε να στέλνουν, ως φόρο υποτέλειας, ένα χρυσό αυγό στους Δελφούς, σύμφωνα με εντολή του Απόλλωνα. Σύμφωνα με την ιστορία, επειδή κάποτε αθέτησαν την υπόσχεση τους και έστειλαν ένα επίχρυσο αντί χρυσού αυγού, η θάλασσα φούσκωσε και εξαφάνισε τα μεταλλεία. Τα πλέον γνωστά μεταλλεία κατά την αρχαιότητα, ήταν του Αγίου Σώστη και του Καψάλου ή Σχισμάδων.

Φυσικό τοπίο

Το φυσικό τοπίο της Σίφνου χαρακτηρίζεται κυρίως από θαμνώδη βλάστηση, καθώς δεν έχει να επιδείξει "ψηλά" δάση. Έτσι, τα δέντρα που κυριαρχούν στο τοπίο είναι σχοίνοι και ένα είδος μικρόσωμου κέδρου (φίδα στη σιφναϊκή διάλεκτο), το οποίο είναι προστατευόμενο. Εκτός αυτού όμως, σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού, υπάρχει θυμάρι, φασκόμηλο, άγρια μέντα, ρίγανη, κάπαρη κ.α.. Μία βόλτα σε κάποιο από τα πολλά μονοπάτια του νησιού προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες, με διαφορετικά χρώματα αλλά και μυρωδιές ανάλογα με την εποχή.

Σχεδόν σε όλες τις παραλίες της Σίφνου, φύεται ένα από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας, ο "κρίνος της θάλασσας". Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο άσπρο κρινάκι, το οποίο φυτρώνει στους αμμόλοφους, παραμένει ανθισμένο όλους τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι είδος υπό εξαφάνιση, και γι'αυτό είναι προστατευόμενο.

Στο βυθό της θάλασσας σχηματίζονται αποικίες από το γνωστό θαλάσσιο φυτό ποσειδονία (poseidonia oceanica), που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Σίφνος αποτελεί καλό πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά, όπως ο ερωδιός, ο συκοφάγος (oriolus oriolus), ο μελισσοφάγος, το τρυγόνι και πολλά υδρόβια πουλιά. Βέβαια υπάρχουν και πτηνά τα οποία έρχονται στη Σίφνο και μένουν το καλοκαίρι και σε αυτά ανήκουν ο κοκκινοκεφαλάς, το ορνιθοχελίδονο, οι σταχτάρες κ.ά.. Αρπακτικά πουλιά που συναντώνται στο νησί είναι ο δεντρογέρακας, ο αρτέμης (calonectris diomedea), ο σπιζαετός (hieraaetus fasciatus), ο πετρίτης (falco peregrinus), ο μαυροπετρίτης (falco eleonorae) κ.ά..

Εξαιτίας της άγριας ομορφιάς και την μοναδικότητας των ειδών της, η δυτική Σίφνος έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτογραφίες

Τοπίο με αγριολούλουδα Γεράκι στη Σίφνο Χειμερινό τοπίο με ανθισμένα κυκλάμινα Θάμνος που ανθίζει στον βράχο Θαλασσοκόρακας στις Καμάρες Ανθισμένα σπάρτα Άνοιξη στη Σίφνο Τοπίο με κέδρους και σχοίνους στη Σίφνο

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-sifnos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-sifnos είναι ανεξάρτητες από το e-sifnos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-sifnos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.