Άι Λούκας, Σίφνος

Ο οικισμός του Άι Λούκα στη Σίφνο

Ο γραφικός οικισμός του Άι Λούκα, στη Σίφνο

Ο Άγιος Λουκάς ή Άϊ Λούκας, ήταν ένα από τα χωριά που αποτελούσαν άλλοτε την Κοινότητα του Αρτεμώνα και οφείλει το όνομά του στην εκκλησία του Αγίου Λουκά. Από εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει, τις ομορφιές της κεντρικής Σίφνου μέχρι το Κάστρο.

Εδώ ο επισκέπτης αξίζει να δει τη δισυπόστατη εκκλησία της Παναγίας τα Γουρνιά και του Αγίου Νικολάου, με τις τοιχογραφίες του περίφημου λαϊκού αγιογράφου της Σίφνου Αγάπιου. Η ονομασία Γουρνιά, οφείλεται στις μικρές γούρνες, πέτρινες κοιλότητες που υπήρχαν στο διπλανό χείμαρρο και όπου έπλεναν τα ρούχα άλλοτε οι γυναίκες του χωριού.

Άλλες ενδιαφέρουσες εκκλησίες είναι του Άϊ Γιώργη του Αφέντη με περίφημες εικόνες του 1645, έργα των σπουδαίων αγιογράφων, Ζαχαρία Τζαγκαρόπουλου και Κωνσταντίνου Παλαιόκαπα και η Παναγία της Άμμου.

Στον Άι Λούκα ο επισκέπτης θα θαυμάσει την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και τα όμορφα αρχοντικά του. Εδώ υπάρχει ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, παραδοσιακές ταβέρνες, παραδοσιακό εργαστήρι τοπικών γλυκισμάτων, καφέ-γλυκοπωλείο, φούρνοι, ουζερί, εμπορικό κατάστημα, σούπερ μάρκετ κ.ά.

Φωτογραφίες

Ο οικισμός του Άι Λούκα από το δρόμο του Κάστρου Η Παναγιά τα Γουρνιά στα σύνορα του Άι Λούκα Καμάρα με θέα στο Κάστρο και στη θάλασσα Καμάρα με θέα στο Πάνω Πετάλι Εκκλησία μέσα στον οικισμό του Άι Λούκα Κήπος μέσα στον Άι Λούκα Θέα στο Κάστρο από τον Άι Λούκα Αρχοντικό σπίτι μέσα στον Άι Λούκα

Βρείτε μας

Γράψτε τα σχόλιά σας

Σχετικά με το e-sifnos.com

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-sifnos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-sifnos είναι ανεξάρτητες από το e-sifnos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-sifnos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή