Χαλαροί περίπατοι στη Σίφνο

Προτάσεις για περπάτημα με χαλαρούς ρυθμούς

Απολαύστε τον περίπατό σας στη Σίφνο

Το περπάτημα στη Σίφνο δε σταματά στο εντυπωσιακό δίκτυο μονοπατιών της.

Χαλαροί περίπατοι μέσα στα γραφικά σοκάκια των οικισμών, κοντινές διαδρομές στα περίχωρα, θα σας γεμίσουν εικόνες, αρώματα και χρώματα που θα χαραχτούν στις αναμνήσεις σας.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες διαδρομές, κυρίως μέσα στα πλακόστρωτα των οικισμών, που σίγουρα θα σας γοητεύσουν.

Αρτεμώνας - Πάνω Πετάλι - Απολλωνία

Μία απολαυστική διαδρομή που συνδέει τον Αρτεμώνα με την Απολλωνία.

Εδώ οι όμορφες εικόνες εναλλάσονται τόσο γρήγορα που θα πιάσετε τον εαυτό σας να σταματά συχνά για να τις χορτάσει. Ξεκινάτε από την πλατεία του Αρτεμώνα και στρίβετε αριστερά, στο κατηφορικό σοκάκι που περνά από την πλατεία Χρυσογέλου με τα μεγάλα πεύκα. Λίγο μετά θα συναντήσετε την Παναγιά τα Γουρνιά, μία δισυπόστατη εκκλησία δίπλα σε ένα ποταμάκι που τρέχει νερό ακόμη και το καλοκαίρι. Το όνομά της το πήρε από τις φυσικές γούρνες με νερό που έχουν σχηματιστεί στο ποταμάκι και παλαιότερα οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα.

Η Παναγία Γερανιοφόρα στη Σίφνο

Περνάτε πάνω από το γεφύρι που σηματοδοτεί το τέλος του Αρτεμώνα και συνεχίζετε στον οικισμό του Πάνω Πεταλιού. Εδώ ξεκινάει μία ανηφόρα αλλά μη σας τρομάζει, κρατάει λίγο. Στο τέλος της θα βρείτε στο δεξί σας χέρι, το καφενείο "ο Φελός", το παλαιότερο καφενείο της Σίφνου.

Μπορείτε, αν θέλετε, να βγείτε από το κεντρικό μονοπάτι προς Απολλωνία και να περιπλανηθείτε στα γύρω στενά. Η περιοχή κρατάει ακόμα ένα μέρος του αγροτικού της χαρακτήρα. Θα δείτε μικρά κτήματα με δέντρα και καλλιέργειες μικρής έκτασης.

Στο τελείωμα της βόλτας, λίγο πριν βγείτε στην πλατεία της Απολλωνίας, θα συναντήσετε την Παναγία τη Γερανιοφόρα. Από το προαύλιο της εκκλησίας, η θέα προς το Κάτω Πετάλι και τη θάλασσα είναι πανέμορφη. Τα παλιά τα χρόνια στο προαύλιο της Παναγιάς, συναντιόντουσαν οι γυναίκες του χωριού για να "βεγγερίσουνε", να πουν δηλαδή τα νέα τους και να κουτσομπολέψουν.

Αν έχετε κουραστεί, μία στάση για κάτι δροσιστικό στο καφενείο του Λάκη, ακριβώς στο τέλος του μονοπατιού, θα σας ξεκουράσει.

Μία βόλτα στα στενά της Απολλωνίας, είναι ιδανική συνέχεια. Έχοντας σαν βάση το κεντρικό στενό του οικισμού, περιπλανηθείτε στα πολλά κάθετα μικρά στενάκια και θαυμάστε τη ρυμοτομία του οικισμού. Περιποιημένα πλκόστρωτα σοκάκια, αυλές με γεράνια και τριαντάφυλλα, ασπρισμένα εκκλησάκια και "στριμωγμένα" ανάμεσά τους εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, γλυκοπωλεία κλπ.

Βόλτα στα στενά του Αρτεμώνα

Μία από τις πιο ευχάριστες, χαλαρωτικές και γεμάτες πλούσιες εικόνες και μυρωδιές διαδρομή που μπορείτε να επιλέξετε. Ιδανική ώρα για να περιπλανηθείτε στον Αρτεμώνα είναι νωρίς το απόγευμα, όταν δεν έχει πολύ ζέστη.

Σοκάκι στον Αρτεμώνα στη Σίφνο

Παλιά αρχοντικά με μεγάλες φροντισμένες αυλές, σπίτια με λουλουδιασμένους κήπους, εκκλησάκια με γαλάζιους ή άσπρους τρούλους, ανεμόμυλοι, πλακόστρωτα σοκάκια με ασπρισμένους αρμούς και τοίχους, εμπορικά καταστήματα με περίτεχνα είδη, είναι κάποιες από τις εικόνες που θα δείτε. Και αν θελήσετε να κάνετε στάση, στον Αρτεμώνα υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, γλυκοπωλεία, τσιπουράδικα, μπαράκια και εστιατόρια.

Αφεθείτε ελεύθεροι και ανακαλύψτε τα στενά του, στρίψτε όπου νομίζετε και μην φοβάστε... δε θα χαθείτε!

Παραλία Γλυφού - Χρυσοπηγή

Ένα πολύ εύκολο, σύντομο μονοπάτι, με μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις και ένα από τα πιο πολυπερπατημένα μονοπάτια της Σίφνου. Όλη η διαδρομή είναι πλακόστρωτη (φωταγωγημένη τη νύχτα) και πλάι στη θάλασσα.

Στη διαδρομή, θα περάσετε από τις παλιές εγκαταστάσεις των μεταλλείων, τη σκάλα φόρτωσης των μεταλλευμάτων σε πλοία. Από εδώ η θέα προς τον οικισμό του Φάρου είναι πανέμορφη. Συνεχίζοντας, φτάνετε στο εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου. Τώρα μπροστά σας προβάλει ο βράχος της Χρυσοπηγής, πολιούχου της Σίφνου, με το σχίσιμό του, που αποδίδεται σε θαύμα Της, να εμφανίζεται εντυπωσιακό.

Περπατώντας στο μονοπάτι από Χρυσοπηγή προς Γλυφό

Ιδανικά, μόλις φτάσετε στο Αποκοφτό, την παραλία της Χρυσοπηγής, θα ρίξετε μία δροσιστική βουτιά και θα καθήσετε για φαγητό σε ένα από τα ταβερνάκια της.

Εξάμπελα

Παρότι δεν είναι από τις βόλτες που κάνουν οι περισσότεροι επισκέπτες της Σίφνου, μία περιπλάνηση στα στενά των Εξαμπέλων, πραγματικά αξίζει. Ο οικισμός βρίσκεται λίγο μετά την Απολλωνία και είναι σχεδόν όλος επίπεδος, χωρίς έντονες ανηφόρες και κατηφόρες.

Εκκλησάκι στην άκρη του οικισμού των Εξαμπέλων

Στην άκρη του βρίσκεται ένας από τους πιο γνωστούς αρχαίους πύργους της Σίφνου, ο Μαύρος Πύργος, ο οποίος είναι ένα πολύ εντυπωσιακό κτίσμα, αν αναλογιστούμε το μέγεθος των δομικών υλικών που τον συνθέτουν.

Περπατώντας στα σοκάκια των Εξαμπέλων, θα συναντήσετε και το σπίτι του μεγάλου αρχιμαγείρου Νικόλαου Τσελεμεντέ, ο οποίος καταγόταν από τη Σίφνο. Τέλος, το εκκλησάκι όπου βρίσκεται ο τάφος του ποιητή Αριστομένη Προβελέγγιου είναι πραγματικά πανέμορφο και με καταπληκτική θέα.

Κάστρο

Φυσικά το Κάστρο δεν μπορεί να παραληφθεί από αυτή την ενότητα.

Μία βόλτα στα στενά της παλιάς πρωτεύουσας της Σίφνου θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή, ενώ η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του θα σας γοητεύσει.

Περπατώντας στο Κάστρο στη Σίφνο

Σπίτια χτισμένα στις δύο πλευρές των εσωτερικών πλακόστρωτων δρόμων που συνδέονται με γεφυράκια, στενά ελικοειδή σοκάκια, ταράτσες σπιτιών που στην ουσία είναι δημόσιες οδοί για το ανώτερο επίπεδο, αρχαίοι κίονες ενσωματωμένοι στα σπίτια, αρχαίες λότζιες (είσοδοι). Αυτά είναι λίγα μόνο από τα κύρια γνωρίσματα του Κάστρου, του οικισμού που η έννοια της κάθετης ιδιοκτησίας δεν υπάρχει. Αφεθείτε ελεύθεροι και το σίγουρο είναι ότι η αύρα του Κάστρου θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή.

Εκτός από τα σοκάκια του οικισμού, αξίζει να περπατήσετε και στον περιφερειακό του Κάστρου. Πρόκειται για ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που στην ουσία κυκλώνει τον οικισμό. Από κάτω, στον βράχο και σα να πλέει στη θάλασσα, θα δείτε το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι των Εφτά Μαρτύρων με το καταγάλανο Αιγαίο να το κυκλώνει. Σε μία άκρη της διαδρομής θα δείτε να ξεπροβάλλει η Σεράλια, η παραλία του Κάστρου με τα γαλαζοπράσινα νερά, που ήταν και το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου.

Καμάρες - Αγία Μαρίνα και Αγία Κατερίνα

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας είναι στην πραγματικότητα ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο. Βρίσκεται στις Καμάρες, στη δεξιά πλευρά του κόλπου, στους πρόποδες του Αγίου Συμεών. Περίπου 95 χαμηλά και φαρδιά σκαλοπάτια θα σας οδηγήσουν εκεί. Μη σας τρομάζει όμως ο αριθμός. Χρειάζονται μόλις πέντε λεπτά για να ανεβείτε. Ιδανική ώρα για να πάτε είναι η ώρα του ηλιοβασιλέματος καθώς ο ήλιος δύει στη θάλασσα, απέναντι από την εκκλησία και τα χρώματα είναι μαγευτικά.

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας και η παραλία των Καμαρών

Σε λίγο πιο μεγάλη απόσταση αλλά χωρίς σκαλοπάτια βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Κατερίνας. Φτάνετε στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας και στρίβετε αριστερά. Στο τέλος της ασφάλτου ξεκινάει ένα στενό χωμάτινο μονοπάτι, σχεδόν πλάι στη θάλασσα. Η διαδρομή μέχρι την Αγία Αικατερίνη κρατάει περίπου 15 λεπτά αλλά η θέα πραγματικά θα σας γοητεύσει καθώς μπροστά σας απλώνεται όλος ο κόλπος των Καμαρών.

Ο οικισμός του Αρτεμώνα στη Σίφνο, από ψηλά Βόλτα στον Αρτεμώνα Αυλή σπιτιού στην Απολλωνία Σίφνος βόλτα στην Απολλωνία Ανθισμένη βουκαμβίλια σε σοκάκι του Αρτεμώνα Ο Φάρος από το μονοπάτι προς Χρυσοπηγή Σοκάκι στο Κάστρο Σίφνου. Πρώτο πλάνο αρχαίος κίονας Περπατώντας από την Απολλωνία προς τον Αρτεμώνα Το εκκλησάκι Παναγία του Μπαρού στην Απολλωνία

Βρείτε μας

Γράψτε τα σχόλιά σας

Σχετικά με το e-sifnos.com

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-sifnos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-sifnos είναι ανεξάρτητες από το e-sifnos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-sifnos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή