Γεωγραφία και θέση της Σίφνου
Διαμόρφωση εδάφους της Σίφνου, προσδιορισμός στο χάρτη
Γεωγραφικά χαρακτηριστικά και θέση της Σίφνου στο χάρτη
Η Σίφνος είναι ένα ορεινό νησί με λόφους και μικρές εύφορες κοιλάδες, με ελαιόδεντρα. Το φυσικό τοπίο της χαρακτηρίζεται κυρίως από θαμνώδη βλάστηση χωρίς να έχει να επιδείξει "ψηλά" δάση. Έτσι τα δέντρα που κυριαρχούν στο τοπίο είναι σχοίνοι και ένα είδος μικρόσωμου κέδρου, το οποίο είναι προστατευόμενο.
Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και είναι αυτή του Προφήτη Ηλία με υψόμετρο 680 μ. Ακολουθούν ο Άγιος Συμεών, ο Προφήτης Ηλίας Τρουλλακίου και ο Άγιος Ανδρέας με υψόμετρα 490 μ., 465 μ. και 425μ. αντίστοιχα.
Από το κεντρικό τμήμα της Σίφνου πηγάζει ο χείμαρρος Λειβαδάς, ο οποίος έχει μήκος 5,5 χλμ. και εκβάλλει στον όρμο των Καμάρων. Ένας ακόμη χείμαρρος διατρέχει το νησί σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τις Ερκειές που εκβάλλουν στον όρμο Σεράλια Κάστρου.
Περιμετρικά της Σίφνου υπάρχουν βραχώδεις ακτές, παραλίες από βότσαλο και χρυσαφένιες αμμουδιές.
Γύρω από τη Σίφνο δεν υπάρχουν άλλα μικρότερα νησάκια, εκτός από την ακατοίκητη ερημονησίδα Κιτριανή, στο νότιο μέρος, κοντά στο ακρωτήριο Κοντός.
Λίγα λόγια για τη Σίφνο
Η Σίφνος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων του Αιγαίου Πελάγους και βρίσκεται στο κέντρο του τριγώνου που ορίζεται από τα νησιά Σέριφο, Κίμωλο και Αντίπαρο. Το νησί έχει σχήμα τριγωνικό και απέχει από τον Πειραιά 75 ναυτικά μίλια.
Η Σίφνος καταλαμβάνει 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι ακτές της καλύπτουν μήκος περίπου 70 χλμ. Διοικητικά, η Σίφνος ανήκει στο Νομό Κυκλάδων, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Ερμούπολη της Σύρου, κι εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Σύρου.
Πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 είναι η Απολλωνία, η οποία επίσης ονομάζεται και Σταυρί και απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος τριών λόφων στο κέντρο της Σίφνου, ενώ δυτικά βρίσκεται και το γραφικό λιμάνι της, οι Καμάρες.
Στη Σίφνο θα γνωρίσετε μέρη, όπως τον αρχοντικό Αρτεμώνα, το γοητευτικό Bαθύ, τον πανέμορφο Φάρο, τη μαγευτική Χρυσοπηγή, τον κοσμοπολίτικο Πλατύ Γιαλό, τη γραφική Χερρόνησο και το Κάστρο, το γραφικό Πάνω Πετάλι και το όμορφο Κάτω Πετάλι, όπου η γραφικότητα και η απλότητα της ζωής ξεπερνούν κάθε όριο. Θα ενθουσιαστείτε με τη διάταξη αρχοντικών και απλών σπιτιών, με τις πλακόστρωτες αυλές και τις καμάρες. Με την αναλλοίωτη ομορφιά που κρύβει μέσα του όλο το νησί!
Η Σίφνος είναι η γενέτειρα του μεγάλου μάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ, και έχει γευστικότατη κουζίνα με παραδοσιακά εδέσματα! Όσο για τη ζαχαροπλαστική της, αρκεί μία βόλτα στους παραδοσιακούς της φούρνους και εργαστήρια, για να ανακαλύψετε μόνοι σας τις μοναδικές αυθεντικές της γεύσεις!
Η Σίφνος δεν είναι γνωστή μόνο για τις φυσικές της ομορφιές, αλλά και για την διάσημη σε όλο τον κόσμο αγγειοπλαστική της τέχνη!
Ολόκληρη η Σίφνος είναι γεμάτη από μικρά μονοπάτια που περιμένουν τους επίδοξους περιηγητές να τα χαρούν. Πολλά απ’ αυτά, περιμετρικά του νησιού, οδηγούν σε μαγευτικούς ορμίσκους, γραφικά εκκλησάκια ή ενώνουν τους οικισμούς μεταξύ τους και προσφέρονται σε αυτούς που επιθυμούν να γνωρίσουν το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή. Πολλοί όρμοι είναι προσιτοί μόνο με καΐκια ή με ιδιωτικά σκάφη.
Φεύγοντας από το νησί, ένα είναι το σίγουρο: «Η γοητεία που ασκεί η Σίφνος θα αποδειχθεί καταλυτική! Και θα σας καλεί ξανά και ξανά κοντά της»!
Λίγα λόγια για τα νησιά της Ελλάδας
Τα νησιά αποτελούν το κύριο μορφολογικό γνώρισμα του ελληνικού χώρου και συστατικό τμήμα του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας. Η ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, μοναδικό φαινόμενο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκ των οποίων μόνο τα 227 είναι κατοικημένα.
Τα περισσότερα νησιά βρίσκονται στο χώρο του Αιγαίου πελάγους και χωρίζονται σε επτά συμπλέγματα (από βορρά προς νότο):
- Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου: Άγιος Ευστράτιος, Θάσος, Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Οινούσες, Σάμος, Σαμοθράκη, Χίος, Ψαρά
- Σποράδες: Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος
- Εύβοια
- Νησιά Αργοσαρωνικού κόλπου: Αγκίστρι, Αίγινα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Ύδρα και η παραθαλάσσια περιοχή των Μεθάνων
- Δωδεκάνησα: Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη
- Κρήτη
- Κυκλάδες: Σύμπλεγμα 56 νησιών με κυριότερα τα Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δήλος, Ίος, Τζια, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος και τις «Μικρές Κυκλάδες», που αποτελούνται από τα νησιά Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα.
Τα νησιά των Κυκλάδων είναι τα διασημότερα της Ελλάδας. Οι φωτογραφίες τους έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Χαρακτηριστικό τους είναι η λιτή κι απέριττη ομορφιά των τοπίων τους, που γοητεύει κάθε ταξιδιώτη. Τα χρώματά τους απόλυτα ελληνικά. Το λευκό των οικισμών και το γαλάζιο του Αιγαίου, δημιουργούν τον επίγειο παράδεισο!
Οι διακοπές στις Κυκλάδες ενσαρκώνουν το καλοκαιρινό όνειρο χιλιάδων παραθεριστών κάθε χρόνο. Στις ατελείωτες αμμουδιές τους και στα καθάρια νερά του Αιγαίου, με τον ήλιο να λάμπει πάνω από τα μαγευτικά νησιά, η ζωή μοιάζει παραμυθένια!