Τα μονοπάτια της Σίφνου

Περιπατητικός τουρισμός στη Σίφνο

Περπατήστε στη Σίφνο

Η Σίφνος είναι το ιδανικό νησί για τους περιπατητές. Εδώ, οι λάτρεις της πεζοπορίας έχουν τη δυνατότητα ν' ακολουθήσουν διαδρομές από το μοναδικό δίκτυό της, καθώς ολόκληρη τη Σίφνο διασχίζουν μικρά και μεγάλα, συνδεδεμένα μεταξύ τους, μονοπάτια. Προμηθευτείτε από τα καταστήματα του νησιού τον χάρτη των μονοπατιών της Σίφνου και ξεκινήστε τις εξερευνήσεις σας. Εναλλακτικά, αν θέλετε οδηγό, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα ταξιδιωτικά γραφεία του νησιού για να πάρετε μέρος σε μία οργανωμένη εξόρμηση!

Για να απολαύσει κανείς τις σπάνιες ομορφιές του Σιφνέικου τοπίου, πρέπει να περπατήσει στα παλιά γραφικά μονοπάτια καθώς αρκετά μέρη δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης. Μόνο από μονοπάτι μπορεί να επισκεφτεί κανείς τον Άϊ Σώστη με τα αρχαία μεταλλεία χρυσού, την αρχαία ακρόπολη του Άϊ Νικήτα στο Σελάδι, τον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό, την Παναγία το Τόσο Νερό, τους περισσότερους από τους 76 διάσπαρτους στο νησί αρχαίους Πύργους (6ου- 3ου αι. π.Χ) και κάποιες μοναδικής ομορφιάς παραλίες.

Πιστοποιητικό διάκρισης για τα μονοπάτια της Σίφνου

Κριτικές των επισκεπτών στην TripAdvisor

Πιστοποιητικό διάκρισης από την TripAdvisor

Τελευταία νέα για τα μονοπάτια στη Σίφνο

Το 2015 έγινε από το ΔΗΜΟ ΣΙΦΝΟΥ, σε συνεργασία με την Paths of Greece, νέα, σύγχρονη, πλήρης σήμανση σε 19 μονοπάτια της Σίφνου.

Αρχή του μονοπατιού για τον Προφήτη Ηλία στη Σίφνο

Παρέχονται πλέον στον περιπατητή όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (χρόνος διαδρομής, κατεύθυνση, σύνδεση με άλλα μονοπάτια, θέση στάσης λεωφορείων κ.α.) για να απολαύσει τη διαδρομή του χωρίς άγχος, ακόμη και αν η περιπατητική εμπειρία του είναι μικρή ή ανύπαρκτη.

Έτσι η Σίφνος διαθέτει πλέον ένα από τα πιο ενημερωμένα δίκτυα μονοπατιών σε όλη την Ευρώπη και οι εντυπώσεις όσων τα έχουν περπατήσει είναι ενθουσιώδεις.

Περιηγηθείτε ψηφιακά στα μονοπάτια της Σίφνου, μέσω του Google Street View!

Πάνω από 100 χιλιόμετρα μονοπατιών χαρτογραφήθηκαν με το Google Trekker.

Περιήγηση στα μονοπάτια της Σίφνου μέσω Google Street View

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ του δικτύου μονοπατιών της Σίφνου με το μονοπάτι Jeju Olle της νήσου Jeju της Νότιας Κορέας

Τα μονοπάτια της Σίφνου “Sifnos Trails” αδελφοποιήθηκαν με το μονοπάτι Jeju Olle της νήσου Jeju της Νότιας Κορέας.

Η Suh Myong Sook περπατάει στα μονοπάτια της Σίφνου

Με πρωτοβουλία της Κοιν.Σ.Επ. Paths of Greece, ο ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ και το ίδρυμα JEJU OLLE FOUNDATION, αδελφοποίησαν την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 τα μονοπάτια τους.

Είναι η πρώτη φορά που ένα δίκτυο μονοπατιών της Ελλάδας συμμετέχει σε αδελφοποίηση μονοπατιών, ένα πρόγραμμα του World Trails Network.

Το Jeju Olle είναι ένα από τα πιο διάσημα μονοπάτια της Ασίας. Βρίσκεται στο νησί Jeju της Νότιας Κορέας το οποίο δέχεται περίπου 13.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Το μονοπάτι έχει μήκος 425 χιλιόμετρα και η επισκεψιμότητά του αγγίζει τα 2 εκατομμύρια πεζοπόρους το χρόνο!

Η Ιδρύτρια του μονοπατιού, Suh Myong Sook, μετά από παρότρυνση της Paths of Greece, επισκέφθηκε τη Σίφνο, περπάτησε πολλά από τα μονοπάτια της και αφού απέκτησε μια ολική άποψη για τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού, υπέγραψε ενθουσιασμένη την αδελφοποίηση του δικτύου μονοπατιών της Σίφνου με το Jeju Olle της Νότιας Κορέας.

Η σήμανση

Εκτός από τον περιπατητικό χάρτη με τις διαδρομές, θα βρείτε στους οικισμούς ενημερωτικές πινακίδες με χάρτες και πληροφορίες για τις παρακείμενες διαδρομές. Ακόμη, στις αρχές των μονοπατιών, στις διασταυρώσεις και σε όσα άλλα σημεία κρίθηκε σκόπιμο, θα βρείτε ειδικούς στύλους σήμανσης. Στην κορυφή των στύλων υπάρχουν μία κόκκινη και μία άσπρη γραμμή, ενώ πάνω τους υπάρχουν βασικές πληροφορίες για το κάθε μονοπάτι (αριθμός μονοπατιού, προορισμός, διάρκεια, μήκος). Τέλος, σε όλο το μήκος των μονοπατιών υπάρχει η διεθνής σήμανση με κόκκινη και άσπρη μπογιά, που δείχνει πως η διαδρομή που ακολουθείτε είναι η σωστή.

Όσοι επιθυμούν να ανακαλύψουν κάποια από τα μη σηματοδοτημένα μονοπάτια της Σίφνου, μπορούν να τα περπατήσουν με τη βοήθεια περιπατητικών χαρτών που θα βρουν στα βιβλιοπωλεία του νησιού ή ενός επαγγελματία οδηγού.

Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα

Μπορείτε να επισκεφτείτε την Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα με την ομώνυμη εκκλησία στην κορυφή του χτισμένη το 1701. Η ανάβαση προς την κορυφή δεν είναι ιδιαίτερα κουραστική, διαρκεί γύρω στα 25 λεπτά και γίνεται από ένα στενό ελικοειδές μονοπάτι. Η θέα από το ψηλότερο σημείο του λόφου είναι μαγευτική και αποζημιώνει όποιον αποφασίσει να το επισκεφτεί.

Αρχαία Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο

Στο σημείο αυτό βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σίφνου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα εδώ μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση από τους Μυκηναϊκούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μεγάλο μέρος μυκηναϊκού τείχους του 12ου αι. π.Χ. Μέσα σε αυτό υπάρχουν τα ερείπια πέντε οικοδομημάτων, πιθανόν κατοικιών. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε μέρα ως το μεσημέρι. Στον αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να πάτε και με αυτοκίνητο, αφού τα τελευταία χρόνια έγινε διάνοιξη δρόμου.

Προς Βαθύ

Μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που αρχίζει από το μικρό εκκλησάκι στο δρόμο για το Βαθύ, την "Αγία Μαρίνα του Καδέ" και καταλήγει στο Βαθύ.

Μονοπάτι προς Βαθύ στη Σίφνο

Στη διαδρομή μπορείτε να περάσετε από τον "Άγιο Ιωάννη το Μαύρο Χωριό" που πήρε το όνομά του εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που έκαψε την περιοχή κατά την αρχαιότητα ή να κάνετε μία στάση στον "Άγιο Νικόλα τ'Αερινά" πριν ξεκινήσετε την κατάβαση για το Βαθύ.

Προφήτης Ηλίας

Μπορείτε να κάνετε ανάβαση στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το ψηλότερο μοναστήρι της Σίφνου που βρίσκεται σε υψόμετρο 695 μέτρων από τη θάλασσα, παίρνοντας το μονοπάτι που ξεκινάει παραπλεύρως της "Μονής των Φυρογίων".

Η διαδρομή είναι περίπου 2,5 ώρες και ανεβαίνοντας, θα σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσετε την πανέμορφη φύση της Σίφνου στην παρθένα της μορφή. Όλη η διαδρομή γίνεται μέσα από την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 της Σίφνου. Από το Μοναστήρι, η πανοραμική θέα του νησιού θα σας αποζημιώσει.

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στη Σίφνο
Στη Μονή του προφήτη Ηλία, επισκευθείτε τις κατακόμβες.

Προς Άγιο Σώστη

Στην περιοχή Άγιος Μηνάς, στο δρόμο της Χερρονήσου, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται κοντά στα αρχαία μεταλλεία του χρυσού.

Εκεί στην αρχαιότητα εξόρυσσαν το μετάλλευμα και έφτιαχναν τα χρυσά αυγά που έστελναν κάθε χρόνο στο Μαντείο των Δελφών, όπου υπάρχει και ο "Θησαυρός των Σιφνίων". Η θέα του Αιγαίου από το μοναστήρι είναι πανέμορφη!

Αρτεμώνας - Κάστρο - Φάρος

Μία ακόμη διαδρομή που θα αγαπήσετε, ξεκινά από τον Αρτεμώνα, με κατεύθυνση προς την Παναγία Πουλάτης, απ' όπου θα αντικρύσετε την άγρια ομορφιά των βράχων της και θα θαυμάσετε τον επιβλητικό "βράχο του φονιά".

Από 'κει, ξεκινάει ένα άλλο μονοπάτι που οδηγεί στο μαγευτικό Κάστρο. Όλη η διαδρομή είναι ξεκούραστη, οπότε, αν θελήσετε, μπορείτε να συνεχίσετε ακολουθώντας το μονοπάτι που διασχίζει γραφικές αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Σίφνου και να καταλήξετε στο πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι και παλιό λιμάνι της Σίφνου, τον Φάρο.

Από το Φάρο ξεκινάει ένα σύντομο πλακόστρωτο μονοπάτι, που οδηγεί στη "Χρυσοπηγή". Ακολουθήστε το! Όλη η διαδρομή είναι παραλιακή και το βράδυ φωτίζεται.

Κατεβάστε δωρεάν το αρχείο με βασικές χρήσιμες πληροφορίες για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της Σίφνου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της Σίφνου εδώ

Η Suh Myong Sook περπατάει στα μονοπάτια της Σίφνου Η παραλία της Φυκιάδας όπως φαίνεται από το μονοπάτι Το μονοπάτι προς τον Άι Νικόλα/Άι Φίλιππο στη Χερρόνησο Το μονοπάτι από Απολλωνία προς Μονή της Βρύσης Το μονοπάτι από τον Αρτεμώνα προς τα Μάγγανα Το μονοπάτι από Απολλωνία προς Καμάρες, γνωστό με το όνομα Ανάθεμα Το ξωκλήσι της Παναγιάς του Νήγιου Μονοπάτι προς το Κάστρο με αμάραντα Η θέα προς τους κεντρικούς οικισμούς της Σίφνου από το μονοπάτι του Προφήτη Ηλία Το μονοπάτι από τον Πλατύ Γιαλό προς την παραλία Φυκιάδα Μονοπάτι στην περιοχή Natura της Σίφνου Σήμανση μονοπατιών της Σίφνου

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-sifnos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-sifnos είναι ανεξάρτητες από το e-sifnos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-sifnos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.