Ο καιρός στη Σίφνο

Ο καιρός της Σίφνου και του Αιγαίου γενικότερα

Ο καιρός στο Αιγαίο και στη Σίφνο

Ο καιρός της Σίφνου

Η Σίφνος έχει εξαιρετικό κλίμα, που το έχουν θαυμάσει και στο οποίο έχουν αναφερθεί οι περισσότεροι περιηγητές των τελευταίων αιώνων που την επισκέφθηκαν.

Το καλοκαίρι είναι θαυμάσιο με μεγάλη ηλιοφάνεια, ενώ ο χειμώνας είναι ήπιος με λίγες βροχοπτώσεις και σπανιότατους παγετούς και χιονοπτώσεις.

Σίφνος

Στη Σίφνο επικρατούν κυρίως οι βόρειοι άνεμοι, ενώ τη θερινή περίοδο τα γνωστά μελτέμια δροσίζουν την ατμόσφαιρα.

Σίφνος, το νησί με τις 3.000 ώρες ήλιο!

Η Σίφνος έχει 3.010 ώρες ήλιο ετησίως και κατατάσσεται στις κορυφαίες σε ηλιοφάνεια πόλεις της Ευρώπης.

Διάγραμμα με τον μέσο όρο ηλιοφάνειας σε Ευρωπαϊκές πόλεις και στη Σίφνο

Ο καιρός στο Αιγαίο

Οι άνεμοι του Αιγαίου που εμφανίζονται κατά τους θερμούς μήνες, δηλαδή από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, είναι άνεμοι βορείων διευθύνσεων και ονομάζονται ετήσιες ή μελτέμια. Κανονικά η περίοδος των μελτεμιών αρχίζει περί τα τέλη Μαΐου και λήγει περί τα τέλη Οκτωβρίου. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έχουν τις μεγαλύτερες εντάσεις και μέση χρονική διάρκεια από 2 μέχρι 4 ημέρες, χωρίς να παρουσιάζουν κάθε χρόνο την ίδια συχνότητα. Οι άνεμοι αυτοί πνέουν κυρίως την ημέρα από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 8 το βράδυ και αποκτούν την μεγαλύτερή τους ένταση γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Χαρακτηριστικό τους είναι η αυξομείωση, ενώ εξασθενούν γρήγορα μετά το ηλιοβασίλεμα επανερχόμενοι την αυγή. Στο Β. Αιγαίο είναι Β.Α. άνεμοι, στο Κεντρικό Αιγαίο γίνονται Βόρειοι και στο Νότιο Αιγαίο Β.Δ. Με την επιρροή της θαλάσσιας αύρας την ημέρα, τα μελτέμια αυξάνονται τοπικά. Η μεγαλύτερη ένταση των μελτεμιών εμφανίζεται στο Ν. Αιγαίο και ιδιαίτερα στην περιοχή των Κυκλάδων.

Το χειμώνα στο Αιγαίο πνέουν οι βοριάδες του Αιγαίου, που φθάνουν μέχρι τα 8-9 μποφόρ, ενώ μεγαλύτερη ένταση παρουσιάζουν στα στενά του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) και στις Κυκλάδες.

Επίσης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου κατά τον χειμώνα και κυρίως κατά την ψυχρή περίοδο πνέει ο Σιρόκος, άνεμος υγρός με προοδευτική ενίσχυση, συνοδευόμενος από χαμηλά σύννεφα και βροχές. Εμφανίζεται περισσότερο στις νότιες και δυτικές περιοχές του Αιγαίου, αλλά θυελλώδης Σιρόκος δεν παρατηρείται πολύ συχνά.

Προγνώσεις Ναυσιπλοΐας για τις Κυκλάδες

Windy poseidon system meteo.gr

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-sifnos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-sifnos είναι ανεξάρτητες από το e-sifnos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-sifnos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.