Τα τσούνια
Παραδοσιακό παιχνίδι που παίζεται το Πάσχα στη Σίφνο
«Τα ΤΣΟΥΝΙΑ», το πασχαλινό ελληνικό BOWLING!
Πώς παίζεται:
Το στήσιμο
Αποτελείται από 9 πασσάλους 60εκ ύψους, που στενεύουν προς την κορυφή, τα «τσούνια», και μία ξύλινη μπάλα, το «τζοάκι».
Οι 8 πάσσαλοι στήνονται σε τριάδες, σχηματίζοντας τετράγωνο, σε απόσταση 40εκ περίπου ο ένας από τον άλλο και ο τελευταίος πάσσαλος, ο «εννιάς», στήνεται στο κέντρο.
Οι παίχτες
Στην αρχή, οι άνδρες συμφωνούν τον καταληκτικό αριθμό πόντων και το χρηματικό ποσό που κάθε χαμένος θα δώσει στο νικητή, ο οποίος είθισται να τα προσφέρει στην κοπέλα με την οποία παίζει ζευγάρι.
Για να καθοριστεί η σειρά τους στο παιχνίδι, τοποθετούν το «τζοάκι» σε μία απόσταση 40 περίπου μέτρων και οι άνδρες πετούν από ένα «τσούνι», προσπαθώντας να πάει όσο πιο κοντά στο «τζοάκι» γίνεται. Πρώτος θα παίξει όποιος έριξε το τσούνι του κοντύτερα στο τζοάκι κ.ο.κ.
Στη συνέχεια, και με τη σειρά παιξίματος, κάθε άνδρας επιλέγει μία κοπέλα, που για το παιχνίδι λέγεται «πουλί» και είναι συνήθως η εκλεκτή του. Το πουλί, θα παίζει εναλλάξ με εκείνον, στην ίδια ομάδα. Οι πόντοι που κάθε κοπέλα φέρνει, προστίθενται σε αυτούς του άνδρα.
Το παιχνίδι
Οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ. Κάθε παίκτης ρίχνει και δεύτερη φορά (σκούντημα), εάν βέβαια έχει επιτύχει στην πρώτη. Αν δεν πετύχει κανένα τσούνι στην πρώτη βολή, η βολή λέγεται «κούκλος» και ο παίχτης χάνει τη σειρά του. Αν πετύχει, ξαναρίχνει από το σημείο που έχει σταθεί η μπάλα την πρώτη φορά και αφού στηθούν τα πεσμένα τσούνια.
Τα «πουλιά», παίζουν από μικρότερη απόσταση.
Οι πόντοι
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φτάσεις πρώτος τον καθορισμένο αριθμό πόντων. Κάθε πεσμένο τσούνι μετράει για ένα πόντο εκτός κι αν πέσει μόνο ο «εννιάς» και μόνο κατά την πρώτη βολή, οπότε μετράει για εννέα πόντους.
Στην περίπτωση που το κάθε ζευγάρι ξεπεράσει τον προσυμφωνημένο αριθμό πόντων, τότε η βαθμολογία του ξαναγυρίζει στα μισά.
Τα τσούνια αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου.