Γρήγορες συνδέσεις:Η Σίφνος ΖΩΝΤΑΝΑ!

Η Σίφνος διώχνει τις πλαστικές σακούλες


Ο καιρός στη Σίφνο

Ο καιρός των επομενων ημερών:

Οι προγνώσεις καιρού παρέχονται απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών meteo.gr

Ο Καιρός στο Αιγαίο και στη Σίφνο

Οι άνεμοι του Αιγαίου που εμφανίζονται κατά τους θερμούς μήνες, δηλαδή από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, είναι άνεμοι βορείων διευθύνσεων και ονομάζονται ετήσιες ή μελτέμια. Κανονικά η περίοδος των μελτεμιών αρχίζει περί τα τέλη Μαΐου και λήγει περί τα τέλη Οκτωβρίου. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έχουν τις μεγαλύτερες εντάσεις και μέση χρονική διάρκεια από 2 μέχρι 4 ημέρες, χωρίς να παρουσιάζουν κάθε χρόνο την ίδια συχνότητα. Οι άνεμοι αυτοί πνέουν κυρίως την ημέρα από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 8 το βράδυ και αποκτούν την μεγαλύτερή τους ένταση γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Χαρακτηριστικό τους είναι η αυξομείωση, ενώ εξασθενούν γρήγορα μετά το ηλιοβασίλεμα επανερχόμενοι την αυγή. Στο Β. Αιγαίο είναι Β.Α. άνεμοι, στο Κεντρικό Αιγαίο γίνονται Βόρειοι και στο Νότιο Αιγαίο Β.Δ. Με την επιρροή της θαλάσσιας αύρας την ημέρα, τα μελτέμια αυξάνονται τοπικά. Η μεγαλύτερη ένταση των μελτεμιών εμφανίζεται στο Ν. Αιγαίο και ιδιαίτερα στην περιοχή των Κυκλάδων.

Το χειμώνα στο Αιγαίο πνέουν οι βοριάδες του Αιγαίου, που φθάνουν μέχρι τα 8-9 μποφόρ, ενώ μεγαλύτερη ένταση παρουσιάζουν στα στενά του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) και στις Κυκλάδες.

Επίσης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου κατά τον χειμώνα και κυρίως κατά την ψυχρή περίοδο πνέει ο Σιρόκος, άνεμος υγρός με προοδευτική ενίσχυση, συνοδευόμενος από χαμηλά σύννεφα και βροχές. Εμφανίζεται περισσότερο στις νότιες και δυτικές περιοχές του Αιγαίου, αλλά θυελλώδης Σιρόκος δεν παρατηρείται πολύ συχνά.

Η Σίφνος έχει εξαιρετικό κλίμα, που το έχουν θαυμάσει και στο οποίο έχουν αναφερθεί οι περισσότεροι περιηγητές των τελευταίων αιώνων που την επισκέφθηκαν. Το καλοκαίρι είναι θαυμάσιο με μεγάλη ηλιοφάνεια, ενώ ο χειμώνας  είναι ήπιος με λίγες βροχοπτώσεις και σπανιότατους παγετούς και χιονοπτώσεις. Στη Σίφνο επικρατούν κυρίως οι βόρειοι άνεμοι, ενώ τη θερινή περίοδο τα γνωστά μελτέμια δροσίζουν την ατμόσφαιρα.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΕΜΩΝ ΣΤΟ Ν.Δ. ΑΙΓΑΙΟ Μέσες διευθύνσεις* και ταχύτητες ανέμων (σε knots) σε συγκεκριμένες περιοχές ναυσιπλοΐας (περίοδος Απριλίου-Οκτωβρίου)

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΑΠΡ ΜΑΙ ΙΟΥΝ ΙΟΥΛ AΥΓ ΣΕΠ OΚΤ
Ν.Δ. Αιγαίο Β 9.0 ΝΔ 6.6 Β 6.6 Β 8.6 Β 8.6 Β 8.6 Β 9.8

* Οι παραπάνω τιμές ανά περιοχή, ειδικά αυτές των τοπικών ανέμων, μπορούν να εμφανιστούν στις ελληνικές θάλασσες χωρίς μεταβολή των βαρομετρικών πιέσεων. Η περίοδος παρατήρησης είναι μεγαλύτερη των 10 ετών.

Σας αρέσει αυτή η σελίδα; Μοιραστείτε τη με τους φίλους σας!